• Bram Nolf

  hoboïst

 • Agenda

  Zondag 20.10.2024 - 15:00
  Schiplaken Huisconcert

   

   

  Donderdag 24.10.2024 - 12:30
  Brussel MIM

   

   

  Zondag 24.11.2024 - 11:00

  Lier, Colibrantkapel

   

   

  Zondag 15.12.2024 - 11:00
  Schoten, Cultureel Centrum  

   

   

  Zaterdag 15.03.2025

  Zondag 16.03.2025   
  Fr-Saint-Seine-l’Abbaye

   

  Zondag 23.03.2025 - 17:00

  Colfontaine, Cultureel Centrum
   

  Zondag 27.04.2025 - 11:00
  Bovekerke, Sint-Gertrudiskerk

   

   

  Zondag 18.05.2025 - 11:00

  Brussel, le Baixu

   

   

  Zondag 15.06.2025 - 18:30
  Brussel, Atelier Marcel Hastir

   

   

  Vrijdag 10.10.2025 - 12:00

  Antwerpen, Middagconcerten AMUZ

   

   

  Vrijdag 28.11.2025 - 12:30

  Brussel, Koninklijke Albertinabibliotheek

 • Blog KEW 2024

  May 17, 2024
  Vrijdag 17.05.2024 Beste Vrienden van de Muziek   Op algemeen verzoek schrijf ik dit jaar...
  Read more...
  Beste Vrienden van de Muziek   Vandaag was de tweede repetitiedag van het plichtwerk. We...
  Read more...
  May 20, 2024
  Beste Vrienden van de Muziek   De kogel is door de kerk: de 12 finalisten zijn bekend. Ik...
  Read more...
 • bio

  Hoboïst Bram Nolf (1970) kreeg zijn opleiding aan de conservatoria van Gent, Rotterdam en Parijs. Zijn belangrijkste docenten waren Paul Beelaerts, Emanuel Abbühl en David Walter.
  Tijdens zijn studie werd hij geselecteerd voor een aantal internationale jeugdorkesten (Euro Youth Philharmonic, Gustav Mahler Jugendorchester, Wereld Jeugd Orkest, Shleswig-Holstein Musik Festival Orchester), waar hij orkestervaring opdeed onder dirigenten als Claudio Abbado, Pierre Boulez, Kurt Sanderling en Herbert Blomstedt.
   
  Vooraleer, eind 1999, het Nationaal Orkest van België te vervoegen als solo-althoboïst (een functie die hij nog steeds bekleedt) was Bram Nolf kernlid van Collegium Instrumentale Brugense, I Fiamminghi, I Solisti del Vento, Emanon, Il Novecento, Nederlands Balletorkest en Symfonieorkest Vlaanderen
   
  Als solist probeert hij zowel het geijkte repertoire, als vernieuwende muziek te brengen. Hij werd daarbij o.a. begeleid door het Collegium Instrumentale Brugense, het Symfonieorkest van Vlaanderen, I Fiamminghi, Prima la Musica, het Nederlands Balletorkest, het Nationaal Orkest van België en l’Orchestre Royal de Chambre de Wallonie.
   
  Daarnaast treedt hij ook aan als chambrist, dikwijls bewust kiezend voor hedendaagse muziek en cross-overprojecten. Zo loopt er al enkele jaren “Met een klank van hobo” (een voorstelling met Kristien Hemmerechts rond de gelijknamige dichtbundel van Herman de Coninck), “The Beasty Boys” (een faunaconcert met pianist Luc Devos en bioloog Dirk Draulans), “Obolution” (een lecture-performance over de evolutie van de hobo, samen met barokhoboïst Marcel Ponseele) en “De Toverfluit in een note(n)dop” (een mini-Mozart-opera met collega-hoboïst Piet Van Bockstal en actrice Maaike Cafmeyer).
  Samen met vier collega’s uit het Nationaal Orkest vormt hij “5 Beaufort”, een houtblaaskwintet dat zich toelegt op het grote kwintet-oeuvre, met speciale aandacht voor de Belgische componisten.
   
  Met die verschillende ensembles en projecten stond hij in voor enkele belangwekkende concerten: het concert in de Nieuwe Kerk in Amsterdam voor het Nederlands en Belgisch vorstenpaar, het huldeconcert voor Manuel Barroso ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van de Europese Commissie, een concert voor VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon ter gelegenheid van zijn bezoek aan Brussel en twee concerten in Jakarta (Indonesië) voor de Belgische Economische Missie o.l.v. Prinses Astrid.
   
  In 2008 werd hij aangezocht door de University of Newcastle Australia om mee te werken aan een onderzoeksproject over de bouw van het hobo-riet. Dit resulteerde in "the Oboe Reed Making DVD", een intussen wereldwijd verspreide documentaire-DVD waarin hij en een aantal andere specialisten terzake hun visie geven op de bouw van het hobo-riet.
   
  De discografie van Bram Nolf omhelst ondermeer barokke concerti met het Collegium Instrumentale Brugense o.l.v. Patrick Peire, het volledige oeuvre voor houtblazers van Joseph Jongen met 5 Beaufort en muziek voor hobosolo van de Britse componist Michael Berkeley. Zijn nieuwste cd “Pastoral Melancholie”, met de voornaamste werken uit het Belgisch repertoire voor hobo en piano, kende een wereldwijde verspreiding en een unaniem lovende waardering in de internationale vakpers.
   
  Bram Nolf is docent hobo aan de Ecole Supérieure des Arts in Mons en aan Luca School of Arts (Lemmens-instituut)

 • projecten

  broken image

  Donax

  Donax (hoboïst Bram Nolf, fagottist Luc Loubry en pianist Hans Ryckelynck) brengt de meest sprankelende en virtuoze muziek die ooit voor de bijzondere combinatie van hobo, fagot en piano werd geschreven. Tijdens hun concerten vertellen de heren bovendien honderduit over hun instrumenten (bv. over de bijzondere Franse fagot van Luc Loubry), over de muziek die u hoort en over hun leven als musicus (ze hebben er samengeteld meer dan 100 jaar carrière op zitten).

  De cd die ze rond dit concert-programma maakten (a Tale of Reeds), ging de hele wereld rond en werd in de pers op uiterst lovende kritieken onthaald!

   

  (Info en boeking: donax.office@gmail.com)

   

  broken image

  De Toverfluit in een notendop

  Maaike Cafmeyer, tekst

  Bram Nolf, hobo

  Piet van Bockstal, hobo

   

  Die Zauberflöte is wellicht de belangrijkste opera die Wolfgang Amadeus Mozart schreef. Het libretto is van de hand van Emanuel Schikaneder en in die tijd sprak men niet over een opera maar over een Singspiel. Het verhaal is complex, erg gelaagd, en zit vol symboliek. Vooral de vermeende verwijzingen naar de vrijmetselarij waren in de afgelopen eeuwen stof tot discussie.

   

  In “De Toverfluit in een notendop” brengen hoboïsten Bram Nolf en Piet van Bockstal, samen met actrice Maaike Cafmeyer, een pocket-versie van dit meesterwerk. De muziek is in hoofdzaak van de hand van Mozart himself, meer bepaald in een anonieme historische instrumentatie voor twee hobo’s.

  Daarnaast maken Bram Nolf en Piet van Bockstal ook uitstapjes naar de twintigste eeuw met muziek van Benjamin Britten (uit de 6 Metamorfosen naar Ovidius), Isang Yun (uit de Inventionen) en Heinz Holliger (Studie über die Mehrklänge).

  De tekst is een Maaike Cafmeyeriaanse lezing van het oorspronkelijke libretto…

   

  (Info & booking: www.broedbloeders.be)

  broken image

  Met een klank van hobo

  In 1980 verscheen van Herman de Coninck (1944-1997) de dichtbundel “Met een klank van hobo”. Het werd één van zijn meest succesrijke dichtbundels en een ijkpunt in de Nederlandstalige poëzie.

  Kristien Hemmerechts, weduwe van de dichter, leest een selectie uit “Met een klank van hobo”.

  Hoboïst Bram Nolf zorgt voor een omkadering rond de poëzie van Herman de Coninck, effectief met een klank van hobo (“de zwerver onder de instrumenten”, zoals de Coninck het zelf schrijft), geruggensteund door een uitgelezen strijkkwintet …

   

  (Info & booking: info@artsu.be)

  broken image

  Obolution

  Zoals de meeste muziekinstrumenten (behalve de saxofoon) is de hobo niet “uitgevonden”, maar is het instrument door de eeuwen heen gegroeid en geëvolueerd. De eerste vormen vinden we al terug bij de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen. De zurna, een oosterse variant, kwam wellicht via de kruistochten naar onze contreien en evolueerde al snel tot de schalmei of herdersfluit. In de barok bereikte de hobo een eerste hoogtepunt en werd het instrument van prachtige muziek voorzien door grootmeesters als Bach, Telemann en Vivaldi. Na een 19de eeuw, vol metamorfoses, vond de hobo een nieuwe stabiliteit. Sindsdien veranderde het instrument nog nauwelijks en werd er weer ontzettend veel indrukwekkende muziek voor gecomponeerd.


  In Obolution hebben Marcel Ponseele en Bram Nolf het in hun eigen aanstekelijke stijl over deze wonderbaarlijke evolutie.

  Wat is het verschil tussen een barokhobo en een moderne hobo? Wat is een oboe d’amore? En wat is het verschil tussen een oboe da caccia en een Engelse hoorn?

  Marcel Ponseele en Bram Nolf vertellen honderduit over hun instrumenten, over de bouw, de rieten, de mogelijkheden, de moeilijkheden. De instrumenten worden doorgegeven aan het publiek, het geheim van circular breathing wordt ontsluierd en er is vooral veel muziek, wondermooie muziek.

  Het concert wordt beëindigd met een verrassing waarin oude en nieuwe hobo’s elkaar vinden.

   

  (Info & booking: info@bramnolf.be)

  Beasty Boys

  Beasty Boys is een project van hoboïst Bram Nolf, pianist Luc Devos en bioloog Dirk Draulans.

   

  Samen slaan ze de handen in elkaar voor een bijzonder klassiek concert. Het repertoire van dit concert bestaat namelijk uitsluitend uit muziek die handelt over dieren. Veel klassieke componisten hebben zich immers laten inspireren door het dierenrijk.

  Op het programma muziek als “Het dagboek van een vlieg” van Bela Bartok, “De specht” van Jan Van Landeghem, "De bijen" van Antonino Pasculli of “Two Insect Pieces” van Benjamin Britten…

   

  Bioloog Dirk Draulans van zijn kant geeft uiteraard geen musicologisch commentaar, maar zorgt telkens voor een boeiende, biologische toelichting. In zijn eigen typische stijl vertelt hij over de dieren die in het concert aan bod komen.

  Geen traditioneel concert dus, maar een concert-causerie …

   

  (Info & booking: www.broedbloeders.be)

  5 Beaufort

  “5 Beaufort” ontstond in 2009 onder impuls van hoornist Ivo Hadermann.
  Hij verenigde rond zich vier collega’s soloblazers uit het Nationaal Orkest van België: fluitist Baudoin Giaux, hoboïst Bram Nolf, klarinettist Jean-Michel Charlier en fagottist Luc Loubry.

  Het kwintet maakte bewust enkele artistieke keuzes en werkte een programmering uit, gebaseerd op vijf grote lijnen. Vooreerst brengt 5 Beaufort het geijkte, grote repertoire voor houtblaaskwintet. Tevens is er speciale aandacht voor muziek van Belgische makelij. Daarnaast ligt er een klemtoon op de hedendaagse muziek. 5 Beaufort zet zich ook in voor de verruiming van het repertoire door actief samen te werken met actuele componisten bij het ontstaan en de creatie van nieuwe kwintetten. En ten slotte heeft het kwintet met Luc Loubry en Ivo Hadermann ook twee arrangeurs in de eigen rangen, die instaan voor her-instrumentaties van (vaak Franse) kamer- en orkestmuziek.

  Sinds zijn ontstaan speelde 5 Beaufort een groot aantal concerten in binnen- en buitenland. Tot de belangrijkste behoren het concert voor de voltallige Europese Commissie ter gelegenheid van het afscheid van voorzitter Manuel Barroso (zelf een gepassioneerd melomaan) in 2014, het concert voor VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon ter gelegenheid van zijn bezoek aan Brussel in 2015 en het concert in Jakarta (Indonesië) voor prinses Astrid en een 250-koppige delegatie bestaande uit de voornaamste Belgische politici en bedrijfsleiders.

  In 2015 verscheen “On the Wings of Winds”, een cd-productie onder het label Phaedra, volledig gewijd aan de muziek voor houtblazers van de Belgische componist Joseph Jongen (1873-1953). Deze cd kende een internationale verspreiding en erkenning. De internationale vakpers was unaniem lovend over deze opname en gebruikte termen als “superb performance”, “réalisation impeccable” en “unglaublich schön” …

  De naam “5 Beaufort” refereert naar Sir Francis Beaufort, een Engelse viceadmiraal en weerkundige, die in 1805 de windkracht indeelde in een schaal van 1 tot 12.
  Windkracht 5 beaufort verwijst naar een vrij sterke bries: de takken van bomen en gebladerde struiken bewegen…

   

  www.5-beaufort.be

   

  (Info & booking: info@bramnolf.be)

  Close to harmony

  Wat gebeurt er als de paden van een klassiek musicus (een hoboïst in dit geval) en een close harmony groep elkaar kruisen?

   

  (Info & booking: info@bramnolf.be)

  broken image

  Het Dubbelrietconcert

  De hobo en de fagot zijn de enige instrumenten in het symfonieorkest die gebruik maken van een dubbel riet. Dat betekent dat de klank geproduceerd wordt door twee rieten lamellen, die als een buisje op elkaar gemonteerd zijn. In die zin zijn de hobo en de fagot heel erg met elkaar verbonden. Met een beetje fantasie zou men de fagot kunnen bestempelen als een reuze-hobo en omgekeerd. De schalmei, de doedelzak, de pommer en de dulciaan, allen zijn ze dubbelrieten en voorvaderen van de hobo en de fagot.

   

  “Het Dubbelrietconcert” is een lecture-performance door twee solisten van het Nationaal Orkest van Belgïe (Bram Nolf en Filip Neyens), waarbij beide heren hun instrumenten niet alleen bespelen, maar ook -op een voor iedereen toegankelijke manier- informatie meegeven over die instrumenten: de bouw, de historiek, de moeilijkheden, de mogelijkheden, circulair ademen, etcetera. Er zijn solo-werken, duo’s, oude muziek, nieuwe muziek, ook althobo en contrafagot komen aan bod.

   

  (Info & booking: info@bramnolf.be)

  broken image

  Van de schoonheid en de troost ...

  In ‘Van de schoonheid en de troost…’ buigen psychiater Dirk De Wachter, hoboïst Bram Nolf en pianist Daan Vandewalle zich over de vraag of schoonheid (en kunst in het algemeen) van ons allen betere mensen maakt.

  Een lezing/concert over de relatie tussen esthetiek en ethiek ...

   

  (Info & booking: www.broedbloeders.be)

 • solorepertoire

  Tomaso Albinoni

  Concerto in re klein, opus 9 nr 2, voor hobo, strijkers en basso continuo

   

  Nederlands Ballet Orkest olv Thierry Fischer

  Nederlands Dans Theater olv Jiri Kylian

  11/09/1998, Gouda (Nl), de Goudse Schouwburg

  12/09/1998, Gouda (Nl), de Goudse Schouwburg

  15/09/1998, Eindhoven (Nl), Parktheater

  17/09/1998, Maastricht (Nl), Theater aan het Vrijthof

  19/09/1998, Venlo (Nl), de Maaspoort

  22/09/1998, Den Bosch (Nl), Theater aan de Parade

  24/09/1998, Arnhem (Nl), Stadstheater

  25/09/1998, Amsterdam (Nl), Muziektheater

  26/09/1998, Amsterdam (Nl), Muziektheater

  Carl Philipp Emanuel Bach

  Concerto in Mi b groot, Wq 165, voor hobo, strijkers en basso continuo

   

  Collegium Instrumentale Brugense olv Patrick Peire

  29/09/2000, Oudenaarde, Lakenhalle (Festival van Vlaanderen)

  07/10/2000, De Pinte, Sint Nikolaas van Tolentijnkerk (Festival van Vlaanderen)

  Johann Sebastian Bach

  Concerto in re klein, BWV 1060, voor hobo, viool, strijkers en basso continuo

   

  & Dirk Lievens, viool

  Accademia Amanti dell'Arte olv Geert Soenen

  02/05/1993, Torhout, Don Bosco-kerk

   

  & Inge Van Esch, viool

  Accademia Amanti dell'Arte olv Geert Soenen

  19/11/1993, Antwerpen, Sint-Carolus Borromeuskerk

   

  & Tim Breckpot, viool

  Orlandusensemble olv Peter Ledaine

  23/12/2001, Westkapelle, Sint-Niklaaskerk

   

  & Jean-Francois Chamberlan, viool

  Orchestre Royal de Chambre de Wallonie

  16/11/2003. Knokke, Casino, Margrittezaal

   

  & Julia Pusker, viool

  La Chapelle Sauvage

  08/03/2020 Adegem, Sint-Adrianuskerk

  19/03/2022 Aarsele, Sint-Martinuskerk

  Vincenzo Bellini

  Concerto in Mi b groot, voor hobo en orkest

   

  Simple Symphony olv Wolfgang Heiremans

  07/05/1993, Brugge, Sint-Gilliskerk

  08/05/1993, Keerbergen, Sint-Michielskerk

  Domenico Cimarosa

  Concerto in Do groot, voor hobo en strijkers

   

  Simple Symphony olv Wolfgang Heiremans

  07/05/1993, Brugge, Sint-Gilliskerk

  08/05/1993, Keerbergen, Sint-Michielskerk

   

  Convivium Musicum olv Jo Van Eetvelde

  17/11/1997. Lokeren, Onze-Lieve-Vrouwkerk

  Aaron Copland

  Quiet City, voor althobo, trompet en strijkers

   

  & Ole Edvard Antonsen, trompet

  I Fiamminghi olv Rudolf Werthen

  06/06/1998. Antwerpen, MUHKA

  John Corigliano

  Concerto voor hobo en orkest

   

  Akademos olv Marc Sierens

  02/06/2012, Gent, Miry Concertzaal

  Johann Nepomuk Hummel

  Introductie, thema en variaties, opus 102, voor hobo en orkest

   

  Nationaal Orkest van België olv Gaetano d'Espinoza

  09/01/2016, Roeselare, De Spil

  Bob Loy

  The things you give away, voor hobo, hoorn en strijkers

   

  & Ivo Hadermann, hoorn

  Prima la Musica olv Dirk Brossé

  24/03/2017, Gent, Opera

  Alessandro Marcello

  Concerto in re klein, voor hobo, strijkers en basso continuo

   

  Collegium Instrumentale Brugense olv Patrick Peire

  08/11/1992. Torhout, Driekoningenkerk

   

  La Chapelle Sauvage

  08/03/2020 Adegem, Sint-Adrianuskerk

  19/03/2022 Aarsele, Sint-Martinuskerk

  Wolfgang Amadeus Mozart

  Concerto in Do groot, KV 314, voor hobo en orkest

   

  Accademia Amanti dell'Arte olv Geert Soenen

  18/11/1994, Antwerpen, Sint-Carolus Borromeuskerk

   

  Collegium Instrumentale Brugense olv Patrick Peire

  15/11/2000. Torhout, CC de Brouckere

  Marjan Mozetich

  Concerto voor hobo en strijkers

   

  Orkest Conservatorium Gent olv Fabrice Bollon

  18/03/1997. Gent, Miry Concertzaal

  Oscar Navarro

  Legacy, concerto voor hobo en harmonieorkest

   

  Luca Winds olv Ivan Meylemans

  16/11/2022, Leuven, Concertzaal Campus Lemmens

   

  Luca Winds olv Bob Van Der Strieckt

  01/05/2023, Leuven, Concertzaal Campus Lemmens

   

  Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen olv Yves Segers

  28/09/2023, Aarschot, Het Gasthuis

   

  Banda Sinfonica Universidad de Antioquia olv Silvia Restrepo

  10/11/2023, Medellin (Colombia), Parroquia el Sagrario

   

  Het Houtlands Harmonieorkest olv Nico Logghe

  17/03./2024, Brugge, Concertgebouw

  Julius Rietz

  Konzertstück opus 33

   

  Symfonieorkest Arts² o.l.v. Nicolas Krüger

  17/03/2024, Antwerpen, Sint-Pauluskerk

  19/03/2024, Saint-Ghislain, Foyer Culturel

  Nicolai Rimski-Korsakov

  Variaties op een thema van Glinka, voor hobo en harmonieorkest

   

  De Jongelingskring olv Nico Logghe

  02/04/2010, Roeselare, De Spil

  Willy Soenen

  Bagatelle, voor hobo, trompet en strijkers

   

  & Rik Ghesquière, trompet

  Accademia Amanti dell'Arte olv Geert Soenen

  19/11/1993, Antwerpen, Sint-Carolus Borromeuskerk

  Richard Strauss

  Concerto in re klein, TrV 292, voor hobo en klein orkest

   

  Symfonisch Jeugdorkest van Vlaanderen olv Robert Groslot

  12/03/1994, Gent, Miry Concertzaal

  22/04/1994, Knokke, Casino

   

  Artis Dulcedo olv Steven Decraene

  01/05/2010, Brugge, neogotische zaal Delacenserie

  08/05/2010, Brugge, neogotische zaal Delacenserie

   

  Akademos olv Marc Sierens

  16/01/2010, Gent, Miry Concertzaal

  Luc Van Hove

  Triptiek, opus 29, voor hobo en orkest

   

  Nationaal Orkest van België olv Stefan Blunier

  15/10/2006, Gent, De Bijloke

  Ralph Vaughan-Williams

  Concerto in la klein, voor hobo en strijkers

   

  Nieuw Vlaams Symfonieorkest olv Patrick Peire

  15/10/1988. Brugge, Stadsschouwburg

   

  Orkest Conservatorium Gent olv Dirk Brossé

  15/04/2011. Gent, Miry Concertzaal

  August Verbesselt

  Concerto voor hobo en orkest

   

  Prima la Musica olv Arvo Volmer

  04/12/2005, Gent, De Bijloke

  Gabriël Verschraegen

  Vlaamse dansen, voor hobo en strijkers

   

  Convivium Musicum olv Jo Van Eetvelde

  17/11/1997. Lokeren, Onze-Lieve-Vrouwkerk

  Antonio Vivaldi

  Concerto in Do groot, RV 447, voor hobo, strijkers en basso continuo

   

  Accademia Amanti dell'Arte olv Geert Soenen

  15/03/1996, Antwerpen, Sint-Carolus Borromeuskerk

   

  Concerto in Fa groot, RV 455, voor hobo, strijkers en basso continuo

   

  Accademia Amanti dell'Arte olv Geert Soenen

  22/12/1991, Torhout, Don Boscokerk

   

  Concerto in la klein, RV 463, voor hobo, strijkers en basso continuo

   

  Collegium Instrumentale Brugense olv Patrick Peire

  11/11/1997, Torhout, CC de Brouckere

   

  Concerto in re klein, RV 535, voor 2 hobo's, strijkers en basso continuo

   

  & Dimitri Mestdag, hobo
  Waregems Kamerorkest olv Paul De Meyer
  25/04/1992, Waregem, decanale kerk

   

  & Dimitri Mestdag, hobo

  Simple Symphony olv Wolfgang Heiremans

  14/11/1992, Torhout, Driekoningenkerk

  15/11/1992, Brugge, Sint-Gilliskerk
  21/11/1992, Keerbergen, Sint-Michielskerk
   
  & Elisabeth Schollaert, hobo
  Collegium Instrumentale Brugense olv Patrick Peire
  04/12/2001, Brussel, Bozar
  07/12/2001, Hasselt, CC
  08/12/2001, Gent, De Bijloke
  12/12/2001, Roeselare, De Spil
  13/12/2001, Antwerpen, deSingel
  13/11/2002, Destelbergen, O.L.V. ter Sneeuwkerk
   
  & Tim Van Thuyne, hobo
  Out of the Box olv Jo Vercruysse
  22/11/2019, Deerlijk, Sint-Colombakerk
   
  Concerto in re klein, RV 566, voor 2 hobo's, fagot, 2 blokfluiten, 2 violen en basso continuo
   
  & Elisabeth Schollaert, hobo / Luc Loubry, fagot /
  Tomma Wessel, blokfluit / Marc Peire, blokfluit /
  Dirk Lippens, viool / Marleen Ydiers, viool
  Collegium Instrumentale Brugense olv Patrick Peire
  04/12/2001, Brussel, Bozar
  07/12/2001, Hasselt, CC
  08/12/2001, Gent, De Bijloke
  12/12/2001, Roeselare, De Spil
  13/12/2001, Antwerpen, deSingel
 • cd/dvd

  broken image

  A Tale of Reeds

   

  - Clémence de Grandval - Trio de Salon op. 8

  - Brod - Trio op. 5

  - Absil - Sicilienne

  - Dubois -  Deux pièces en forme canonique

  - Poulenc -  Trio

  - Van Hoof - Concertino voor baspijp

  - Poot -  Capriccio

  - Françaix - Trio

   

  Uitvoerders:

  Bram Nolf, hobo

  Luc Loubry, fagot

  Hans Ryckelynck, piano

   

  Hier bestellen

  broken image

  Pastorale Melancholie

  - August de Boeck - Eglogue*

  - Lodewijk de Vocht - Herderswijze

  - Joseph Jongen - Médiation*

  - August de Boeck - Nocturne*

  - Joseph Ryelandt - Sonatine
  - Albert Huybrechts - Andante

  - Léon Delacroix - Lied élégiaque

  - Joseph Jongen - Lecture

  - August de Boeck - Fantaisie
  - Peter Benoit - In de Velden

  - Guillaume Guidé - Morceau
  - Frits Celis - Kareol, op. 61

  Uitvoerders:        
  Bram Nolf, hobo | althobo*
  Hans Ryckelynck, piano

   

  Hier bestellen

  broken image

  Joseph Jongen

  On The Wings Of Winds

  Joseph Jongen (1873-1953):

  - Rhapsodie, op.70, voor houtblaaskwintet en piano
  - Lied voor hoorn en piano
  - Méditation*, op.21, voor althobo en piano

  - Deux pièces, op.98 voor houtblaaskwintet

  - Danse lente, op.54 bis (1924) voor fluit en piano
  - Concerto, op.124 (1942) voor houtblaaskwintet

  Uitvoerders:
  5 Beaufort - Brussels Woodwind Quintet:
  Baudoin Giaux, fluit  

  Bram Nolf, hobo | althobo*
  Jean-Michel Charlier, klarinet
  Ivo Hadermann, hoorn

  Luc Loubry, fagot
  Hans Ryckelynck, piano

   

  Hier bestellen

  broken image

  Telemann Ouvertures

  Georg Philipp Telemann (1681-1767):

  - Ouverture in mi klein, L'Omphale, TWV 55:E8 voor 2 hobo's, fagot, strijkers en basso continuo

  - Ouverture in Sol groot, TWV 55:G7 voor 2 hobo's, viool, strijkers en basso continuo

   

  Elisabeth Schollaert en Bram Nolf, hobo's

  Luc Loubry, fagot

  Dirk Lippens, viool

  Collegium Instrumentale Brugense olv Patrick Peire

   

  Hier bestellen

  broken image

  Less is More

  Antonino Pasculli - Omagio a Bellini*

  Henri Brod - Nocturne, op. 16

   

  Uitvoerders:        
  Bram Nolf, hobo | althobo*

  Eline Groslot, harp

   

  Hier bestellen

  broken image

  Contemporary Chamber Music

  Marjan Mozetich - Three Moods for oboe solo

   

  Bram Nolf, hobo

   

  Hier bestellen

  broken image

  The Oboe Reed Making DVD

  Part 1: All the basics, explained for beginners

  Introduction- the importance of making your own reeds

  Tools- shows all the basic tools you need

  Tying On- how to tie on correctly with clear images of tying the final knot

  Scraping- explains different reed styles; what each part of the reed does; how to hold the knife correctly and two systems of scraping

  General Tips- selecting cane; how to make reeds last longer; organising reeds

   

  Part 2: Advanced Equipment

  Machines- Gouging machines; profiling machines; hardness testers and more, presented by Udo Heng

  Gouging and shaping- Technical expert Dimiter Jordanov shows how to use gouging and shaping equipment

  How to use a micrometer- clear instructions with measurement examples

   

  Part 3: International Soloists ** Highly recommended**

  A fascinating series of interviews and tips about reed making from:

  François Leleux; Nicholas Daniel: Nick Deutsch; Sébastien Giot; Louise Pellerin; Christian Schmitt; David Walter

   

  Part 4: Extra Video

  American Reeds – Martin Schuring from Arizona State University explains why they are diffierent to European reeds

  Cor Anglais Reeds – with Bram Nolf, Cor Anglais soloist of the Belgian National Orchestra

  Oboe D’Amore Reeds – construction and measurements

  How to sharpen a reed knife- for double hollow ground and bevel-edge knives

   

  Hier bestellen

 • voor de jonge hoboïst

  Golden River Music is een Belgische uitgeverij die zich focust op de muziek van Belgische componisten, vaak gericht op het Deeltijds Kunst Onderwijs. Op vraag van Golden River Music, stonden Bram Nolf en pianist Jan Huylebroeck in voor de opname van de belangrijkste werken voor hobo en piano uit het aanbod van de uitgeverij. Bedoeling is niet alleen om deze muziek de nodige bekendheid te geven, maar ook om de jonge hoboïst te helpen bij het instuderen van de betreffende partituren.

  Alle bladmuziek van Golden River Music is beschikbaar op www.goldenrivermusic.eu.

  Willy Bauweraerts

  secrets of the ocean

  Jan Huylebroeck

  alle eendjes hebben veertjes

  Tars Lootens

  Lullaby for Sanna

  Tars Lootens is een bekende pianist en componist. Hij was vroeger erg vaak op TV te zien, in het programma "de Kinderacademie", waarin hij kinderen aan de piano begeleidde. "Lullaby" is het Engels woord voor "slaapliedje". Tars schreef het voor zijn dochter Sanna...

  Hans Vermeersch

  Madras express

  Violist en componist Hans Vermeersch is gek van Indië. Zijn vrouw is Indisch, en hij brengt heel veel tijd door in dit prachtige land. "Madras Express" vertelt over een treinreis naar de Indische stad Madras (ook soms Chennai genoemd). In de muziek hoor je een slangenbezweerder die op zijn Shehnai (een soort van hobo) speelt, je hoort de trein tsjokkend vertrekken (met de bijhorende stoomfluit), en je reist door adembenemend mooie landschappen...

 • media-archief

  broken image

  27.02.2022

  over de onhoudbare positie van valeri gergiev als dirigent aan de scala van milaan na de russische iinval in oekraïne

  Radio 1 - interview met Ruth Joos in "De Ochtend" van 27.02.2022:

  Klik op de foto voor de link naar VRT News waar u het volledige interview terugvindt

  26.05.2021

  over de gevolgen van de corona-MAATREGELEN TIJDENS DE FINALE VAN DE KONINGIN ELISABEth WEDSTRIJD VOOR PIANO 2021

  Canvas-reportage gemaakt op 14.05.2021 in Bozar in Brussel

  21.06.2020

  over de gevolgen van de corona-crisis voor orkesten en orkestmusici

  Klara-interview met Nicole van Opstal gemaakt tijdens Klara on Tour van 21.06.2020

  22.05.2017

  Concert ter herdenking van het overlijden van herman de coninck, 25 jaar geleden.

  Reportage gemaakt op 22.05.2017 in de Arenberg-Schouwburg in Antwerpen.

  Met Kristien Hemmerechts en Bram Nolf

  broken image

  27.05.2015

  Concert ter gelegenheid van het bezoek aan brussel van VN-secretaris generaal ban ki-moon

  Foto genomen op 27.05.2015 in de Backstage van Bozar in Brussel

  Van links naar rechts: Ivo Hadermann, Luc Loubry, Jean-Michel Charlier, Ban Ki-Moon, Baudoin Giaux, Bram Nolf

  broken image

  27.10.2014

  Concert ter gelegenheid van het afscheid van Manuel Barroso als Voorzitter van de Europese Commissie

  Foto genomen op 27.11.2014 in Bozar in Brussel.

  Van links naar rechts: Bram Nolf, Jean-Michel Charlier, Luc Loubry, Manuel Barroso, Baudoin Giaux, Ivo Hadermann

  07.04.2013

  premiere De toverfluit in een notendop

  Reportage gemaakt op 07.04.2013 in het Kasteel van Poeke.

  Met Maaike Cafmeyer, Piet Van Bockstal en Bram Nolf

  05.04.2009

  première Beasty Boys

  Reportage gemaakt op 05.04.2009 in het Kasteel van Poeke.

  Met Dirk Draulans, Luc Devos en Bram Nolf

  16.11.1996

  night of the proms

  Reportage gemaakt op 16.11.1996 in het Sportpaleis in Antwerpen

 • docent

  ARTS², Ecole Supérieure des Arts, Mons

  TOELATINGSPROEVEN VOOR 2023-2024:

  05.07.2023

  LUCA, School of Arts,

  Campus Lemmens, Leuven

  TOELATINGSPROEVEN VOOR 2023-2024: 03.07.2023 & 24.08.2024

   

 • contact

 • links

  www.marigaux.com, hobobouwer Marigaux, Parijs

  www.nationalorchestra.be, Nationaal Orkest van België

  www.luca-arts.be/lemmens, Lemmensinstituut, Leuven

  www.artsaucarre.be, Ecole Supérieure des Arts, Mons

  www.torhout.be/academie, Kunstacademie, Torhout

  www.broedbloeders.be, productiehuis de Broedbloeders

  www.artsu.be, Art & Artist Support

  www.donax.be. Trio Bram Nolf, Luc Loubry, Hans Ryckelynck

  www.phaedracd.com, platenlabel Phaedra

  www.oboereedmaking.com, uitgever van The Oboe Reed Making DVD

  www.septemviri.be, vocaal ensemble Septem Viri

  www.primalamusica.be, kamerorkest Prima la Musica

  www.dirkvermeulen.com, dirigent Dirk Vermeulen

  www.dirkbrosse.be, componist en dirigent Dirk Brossé

  www.robertgroslot.eu, componist en dirigent Robert Groslot

  www.pauldecloedt.be, fotograaf Paul De Cloedt

 • Blog KEW 2021

  May 24, 2024
  Beste Vrienden van de Muziek Op verzoek van Canvas en Klara volgt hier een eerste verslagje van...
  May 24, 2024
  Beste Vrienden van de Muziek De zaai-, maai-, wied- en snoeiwerken in de “Jardin Féérique” (met...
  May 24, 2024
  Beste Vrienden van de Muziek Het BNO wijdde de dag aan Johannes, Piotr en Sergej. Nog altijd...